ANIME ONLINE
Recept na Rámen
Vítek Kawasumi
Typů rámenů je mnoho, jsou rozdílné nejen dle regionu, ale liší se i od restaurace k restauraci. Recept, který najdete níže je podle restaurace Kaho v Kyotu, kterou vede paní Yoshie Oshima se svým manželem, od kterých získala recept i restaurace Miyabi v Praze již před 18 lety. Daný recept je zajímavou kombinací východního a západního stylu (Tokyo, Osaka), základní chuť tvoří sojová omáčka a vývar je půl na půl kuřecí a vepřový, proto by se dalo tvrdit, že je vyváženým receptem.
Přípravu rámenu můžeme rozdělit do 4 částí: nudle, vývar, maso se sojovkovým odvarem, zeleninová obloha.
Tyto části se připravují odděleně, a není třeba je připravovat ani současně. Nakonec se všechny tyto části spojí.
Vývar pro 10 osob
- 1 kg vepřových kostí
- 1 kg kuřecích kostí
- kosti spaříme vařící vodou abychom se zbavily povrchových krvavých částí, které by vývar zakalily
- do hrnce dáme 500g kuřecích kostí a na to 1kg vepřových kostí a zalijeme studenou vodou
- vaříme 3-5 hodin a odebíráme pěnu a omastek, aby byl vývar čistý (není však třeba aby byl zcela čirý)
- necháme odstát alespoň hodinu
- na závěr přidáme 500g kuřecích kostí a vaříme hodinu
Sojovkový odvar a vepřové maso pro 10 osob
- 800g vepřová krkovičky
- 800ml sojové omáčky
- 70g cukru
- 30g zázvoru
- 2 stroužky česneku
- nakrájíme krkovičku podél vlákna na špalky o tloušťce asi 4cm
- nalijeme do hrnce sojovou omáčku, a přidáme nastrouhaný zázvor a drcený česnek
- do vlažné sojové omáčky vložíme maso, zasypeme cukrem a dále zahříváme
- po dosažení varu vaříme 16-20, pokud není maso zcela ponořeno otočíme je v polovině času
- rozkrojením kontrolujeme, zda není maso syrové
- hotové maso a sojovou omáčku uschováme zvlášť
Zeleninová obloha pro 10 ososb
- 500g sojových výhonků
- 200g mrkve
- 1 svazek jarní cibulky
- spaříme sojové výhonky a ochladíme
- spaříme kroužky mrkve a ochladíme
- nakrájíme cibulku na kroužky max. 1 mm a propláchneme vodou
Nudle
Nudle buď koupíme syrové mražené, nebo vyrobíme sami.
Výroba nudlí je doma však velmi náročná, protože není k dostání takzvaný kansui. Avšak nemožné to není. Návod najdete zde
Finální servírování
- na dno misky nalijeme cca 50 ml sojovkového odvaru
- přidáme 350 ml horkého vývaru
- do velkého množství plně vroucí vody vhodíme syrové nudle max. 5 porcí naráz
- hůlkami od sebe oddělujeme jednotlivé nudle, aby se neslepovaly
- uvaříme nudle „al dente“ (asi tak 2-3 minuty)
- nabereme nudle cedníkem a švihnutím odstraníme přebytečnou vodu z nudlí, aby nezředily polévku
- vložíme nudle do misky
- na vrch naskládáme zeleninovou oblohu a tenké plátky masa, případně přidáme plátky rybího knedlíčku naruto maki
- nakonec přidáme špetku pepře
- ihned servírujeme
Copyright © Joo Kawasumi pro Hokage.cz
Restaurace Miyabi